6 Haziran 2014 Cuma

Emine Işınsu / Sancı...


Merhabalar..

Sayfamı açalı aylar oldu lakin henüz sizinle bir yazı paylaşma fırsatı bulamadım. Bu sorunu bu sabah itibariyle çözmeye karar vererek çok sevdiğim bir kitap hakkında sizinle paylaşımda bulunmayı arzuladım.

Kitabımızın adı "Sancı" yazarı ise Çağdaş Türk Edebiyatının usta kalemlerinden "Emine Işınsu". Kitap hakkında bilgi vermeden önce dilerseniz yazarımızı tanıyalım.

Emine Işınsu, 17 Mayıs 1938 yılında babasının tümen komutanı olarak görev yaptığı Kars'ta doğdu. Cumhuriyet Döneminin tanınmış şair ve yazarı Halide Nusret Zorlutuna ile Tümgeneral Aziz Vecihi Zorlutuna'nın kızıdır. İlk okulu Urfa, Sarıkamış ve Ankara'da okudu. Liseden mezun olduğu okul ise TED Ankara kolejidir.Ankara Üniversitesi Dil Tarih ve Coğrafya Fakültesi İngiliz Dili ve Edebiyatı, aynı fakültenin Felsefe bölümlerinde ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi İşletme Bölümünde bir süre okudu. İngiliz Dili ve Edebiyatı’nda okurken bir yarı yıl AFS bursuyla ABD'ye gitti.


İlk eseri 17 yaşında iken basılan şiir kitabı "İki Nokta"’dır. 1963’de ödül kazanan "Küçük Dünya"’dan sonra yoğun şekilde romana yöneldi. Roman yazmanın dışında 1970’lerin önemli fikir ve sanat süreli yayınlarından "Töre" Dergisini 1971- 1981 yılları arasında çıkardı. Birçok dergi ve gazetede yazıları yayınlandı; "Yeni İstanbul" ve "Sabah" gazetelerinde köşe yazarlığı yaptı.
Yazar evli ve üç çocuk annesidir.

Yazar hakkında bu kadar bilginin yeteceğini düşünerek birazda kitap hakkında bilgi vermek istiyorum. 

Türkiye Milli Kültür Vakfı Roman ödülüne sahip "Sancı" romanı, 1968-1980 yılları arasında Sancı çeken Türkiye'yi konu edinmektedir. Sovyet ideoloji saldırısı ve bu saldırılara karşı direnen Anadolu çocuklarının vermiş olduğu mücadeleyi anlatan kitabımızın ana karakteri haince katledilen "Ertuğrul Dursun Önkuzu"'dur.

Ankara Erkek Teknik Öğretmen Yüksekokulu'nda eğitim görürken "özgürlük" adı altında üniversiteleri yaşanmaz hale getiren, kendi görüşünden olmayanlara karşı yaşama hakkı tanımayanlar tarafından kalleşçe, canice ve haince katledilen Önkuzu'nun hikayesidir "Sancı". Günlerce dövülen, işkence edilen, ciğerlerine bisiklet pompasıyla hava verilen en sonunda da 3. kattan aşağı atılarak şehid edilen anasının kınalı kuzusunun hikayesidir sancı. Öz yurdunda garip, öz yurdunda sahipsiz bırakılan, aşağılanan, hor görülen ve katledilen Anadolu çocuklarının gür sesidir Sancı... 

Yazarın ifadesiyle;
"Ülkücüler olmasaydı Sancı romanı olmazdı. Fakat bu kitabın etkisi o kadar kuvvetli ve yaygındır ki, belki Sancı olmasaydı sonraki nesiller de o kadar ülkücü olmayacaktı... "

Hep mağduru oynayanların maskesini indirmek için, sahte kahramanları değil gerçek kahramanları tanımak için, Allah'a itaat etmeyene itaat etmeyen yiğitlerin başkaldırısına tanık olmak için"Sancı"yı okuyun derim.. 

Selam ve dua ile...

"Sancı çeken bu topraklar üzerinde biz artık ölmeyeceğiz!" (Dündar Taşer)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder